Tuesday, December 25, 2007

Pau Daging

Suddenly I felt like eating pau. I surfed through the 'net' for the recipe. Finally I settled down with the recipe that I found in Myresepi.com due to the tag "Putih, gebu dan lembut sepanjang hari". Thanks to MatGebu.

Bahan-bahan:
UNTUK DOH:-
· 240 g tepung "Hong Kong", guna tepung pau pun ok
· 1 camca teh "Double Acting" Baking Powder + 1/2 camca teh garam
· 1 camca teh yis
· 25 g lemak sayur (shortening)
· 100 ml air suam*
· 30 g gula halus*
· 1/2 camca teh cuka*(*disatukan dan kacau hingga gula larut)

Cara-cara
1. Dalam satu bekas, masukkan tepung Hong Kong, double acting baking powder + garam, yis dan lemak sayur. Gaul ramas hingga adunan berupa serbuk roti. Masukkan air yg bercampur dgn cuka dan gula. Adun hingga menjadi doh yg lembut dan elastik (kurang lebih 15 minit, jika guna tangan dan 10 minit jika menggunakan mesin). Perap doh selama 45 minit.

2. Keluarkan doh dan tumbuk utk membuang angin. Bahagi kepala 10 bahagian, bulat2kan. Ambil sebiji doh dan leperkan diatas tapak tgn, sudukan inti yg tlh sejuk tadi dan cantum doh sehingga menutupi inti. Bulat2kan doh tadi dan letak diatas sekeping kertas (2inci x 2 inci) yg tlh disapu dgn lemak sayur.

3. Buat hingga habis dan susun dalam kukusan. Perap pau kurang lebih 20 minit.

4. Kukus pau tadi diatas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan sejukkan.

5. Untuk doh tadi boleh juga menggunakan bread maker, melalui setting utk doh. Masukkan kesemua bhn dan tekan setting utk doh dan tunggu hingga siap.

The INTI recipe is my own:

UNTUK INTI:-
· 2 biji kentang + 1 biji keledek, kupas dan potong dadu kecil2
· 1/4 kg daging lembu, di potong halus
· 3 biji bawang merah*
· 2 ulas bawang putih*
· 1/2 inci halia* (*blend together)
· 2 camca besar serbuk kari daging
· 1 tangkai daun kari
· 1 tangkai daun sup, dihiris halus
· minyak secukupnya unutk menumis
· Garam, gula dan air secukupnya

Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumis bahan blend dan daun kari hingga wangi. Masukkan serbuk kari dan sedikit air. Masukkan daging lembu. Masak hinggak daging lembut. Masukkan kentang dan keledek yg telah didadu. Masukkan garam dan gula secukup rasa, masak dgn api perlahan hingga kentang empuk dan inti kering. Masukkan cincangan daun sup, gaul rata, matikan api dan sejukkan.

No comments: