Cream Fuff is my all time favorite. My daughter love it sooo much too. Bak kata pepatah, "ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi."
Cream Puff
250 ml air
125gm butter
170gm tepung High Protin
1 sudu teh gula
4 biji telur
secubit garam
Panaskan air dlm kuali atau periuk, masukan butter , gula dan garam.
Bila sudah mendidih, masukan tepung dan kacau hingga tak melekat pada kuali atau periuk.
Matikan api dan biarkan hingga sejuk. Masukan dlm mangkuk lain (I directly put it in mixer bowl), bila dah tak panas sangat masukan telur satu persatu pukul guna mixer, kalau nak guna tangan pun boleh juga.. (I used mixer)
Masukan dlm piping bag, guna nozel bentuk bintang dan bentukkan.
Bakar 25 minit dgn suhu 200'C.
Inti Kastad
80gm tepung kastad
100gm gula
500ml susu cair
1 sudu kecil esen vanilla
Masukkan susu, gula dan esen vanila dalam periuk dgn api yang perlahan, bila gula dah cair masukan tepung kastad dan kacau hingga pekat.
Paipkan ke dalam cream puff
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
testing
Post a Comment